Μωβ σημείο 2022

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο όπου θέλουμε όλες και όλα να νιώθουμε ασφαλείς και ελεύθερα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Έτσι, κατά τη διάρκεια όλου του 3ημέρου θα λειτουργεί μία μωβ γωνιά, το “Μωβ Σημείο” όπως το ονομάσαμε, το οποίο θα βρίσκεται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση σεξιστικής, παραβιαστικής ή επιθετικής συμπεριφοράς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί την κατάσταση.

Ποτέ και πουθενά καμία μόνη!

Ποτέ και πουθενά κανένα μόνο!


Το Αντιρατσιστικό Fεστιβάλ μας δίνει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να συναντηθούμε σε μια γιορτή όπου θέλουμε όλες, όλα και όλοι να έχουμε την ελευθερία να συμμετέχουμε και να χαιρόμαστε ισότιμα και ελεύθερα. Γνωρίζοντας ότι η πραγματικότητα απέχει από τις επιθυμίες μας και θεωρώντας ότι ο αγώνας εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων δε μπορεί παρά να είναι καθημερινός, αποφασίσαμε φέτος τη δημιουργία ενός “Μωβ Σημείου”. Βρίσκεται στη Γραμματεία και αποτελεί εκείνο το σημείο όπου μπορεί να απευθυνθεί οποιοδήποτε άτομο έχει δεχθεί το ίδιο ή έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο χώρο. 

Με τη δημιουργία αυτού του σημείου αναφοράς δηλώνουμε τη πολιτική μη ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση εντός του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, θεωρώντας ότι το πρώτο βήμα για να τη δημιουργία πιο ασφαλών χώρων είναι η ύπαρξη συναίνεσης σε κάθε πράξη. Όσο όμως είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι δε μπορεί να είναι ανεκτές οι όποιες παραβιαστικές συμπεριφορές και η σεξουαλική παρενόχληση, εξίσου σημαντικό είναι το να έχουμε όλες/α/οι έναν ενεργητικό ρόλο στην υποστήριξη των ατόμων που βλέπουμε να πλήττονται, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Χωρίς να μένουμε απαθείς θεατές παραβιαστικών περιστατικών, λεκτικής ή σωματικής βίας, μπορούμε πρώτα να ρωτήσουμε αν κάποια ή κάποιο χρειάζεται βοήθεια. Αν μας ζητηθεί, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε τις οποιεσδήποτε εντάσεις και απευθυνόμαστε στο “Μωβ Σημείο” οι ίδιες ή κάποιο άλλο άτομο.  Σε περίπτωση βίαιου περιστατικού απομακρύνουμε τους παραβιαστές, επικεντρώνοντας καθ’όλη τη διάρκεια του περιστατικού κυρίως στην ασφάλεια του ατόμου που δέχθηκε την επίθεση και επιβεβαιώνουμε ότι όταν το αποφασίσει, μπορεί να φύγει από το χώρο επίσης με ασφάλεια. Τέλος, σε σοβαρά περιστατικά, δεσμευόμαστε ότι θα υποστηρίξουμε όσα θέλουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, ή σε όποιες περεταίρω ενέργειες, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας. Τα παραπάνω είναι μόνο μια γενική περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης που προτείνουμε καθώς κάθε περιστατικό μπορεί να είναι διαφορετικό.

Το “Μωβ Σημείο” εκτός από έναν έμπρακτο τρόπο αντιμετώπισης παραβιαστικών συμπεριφορών εντός του χώρου του φεστιβάλ ελπίζουμε να αποτελέσει και ένα έναυσμα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων μας ενάντια στην έμφυλη βία.  Η δημιουργία του είναι μια προσπάθεια να κάνουμε το χώρο πιο ασφαλή, με οδηγό τη θέληση και συναίνεση του οποιουδήποτε ατόμου υπόκειται σε έμφυλη βία, μαζί με τη συλλογική προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζοντας και μεις μαζί.