Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2022

[τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Σκηνή – για τη χωροταξία του φεστιβάλ, επισκεφτείτε τον χάρτη στην Αρχική]

ΠΕΜΠΤΗ 30|6

Το φλαμένκο, εκτός από την εποχή μας σε κάποιες περιπτώσεις, όπου έχει αναγνωριστεί η καλλιτεχνική του αξία, ήταν πάντα η μουσική των περιθωριακών. Μέχρι σχεδόν τα 70es ο όρος φλαμένκο χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον περιθωριακό, τον φτωχό, τον παραβατικό ή όλα αυτά μαζί, υπήρχε και ανάλογο λήμμα στα λεξικά της εποχής. Όντας ένα μουσικό ιδίωμα που αναπτύχθηκε κυρίως από τους τσιγγάνους της Ανδαλουσίας, είναι ακόμα και σήμερα η κύρια μουσική έκφραση στις φτωχογειτονιές των πόλεων και των χωριών της Ανδαλουσίας, όπου κατοικούν κυρίως τσιγγάνοι αλλά και “πάγιος” των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Σήμερα το φλαμένκο έχει εισχωρήσει στις μεγαλύτερες σκηνές των μητροπόλεων, εξακολουθεί όμως να είναι ο τρόπος που επικοινωνούν οι τσιγγάνοι και οι υπόλοιποι απόκληροι στα σύγχρονα τσιμεντένια γκέτο όπου τους έχουν παραγκωνίσει, εξακολουθώντας να βρίσκονται στο περιθώριο. Είναι μια κουλτούρα του δρόμου, ενώ συνάμα είναι ένα μουσικό ιδίωμα με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Το στούντιο μας είναι ένας χώρος που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή όποιον το επιθυμεί, με την καλλιτεχνική διάσταση του φλαμένκο, αλλά θεωρεί ζωτική την επαφή με την μήτρα του φλαμένκο που είναι και θα είναι πάντα οι φτωχογειτονιές των σύγχρονων ισπανικών πόλεων και χωριών. Οπότε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ είναι ο κατάλληλος χώρος για να επικοινωνηθεί αυτή η διάσταση αυτής της μουσικής, που ήταν και είναι ακόμα και σήμερα η έκφραση των αποδεκτών του ρατσισμού, κοινωνικού και φυλετικού…

Διάρκεια: 30 λεπτά
  • 20.00 – Ονειρεύτηκα την Ευτυχία και μου είπε, της Λένας Πετροπούλου από την NOVAN Theatre Group 2022
Διάρκεια:  λεπτά 

Μια εναλλακτική παράσταση, που ακροβατεί ανάμεσα στην performance, τη σκηνική εγκατάσταση και το θέατρο φόρμας. Μια συνομιλία ανάμεσα στην κίνηση και την παύση, τη μουσική, το τραγούδι και τον λόγο, το αφοριστικό μαύρο χιούμορ και τον σαρκασμό, τις κραυγάζουσες σιωπές και τις βιτριολικά ειπωμένες αλήθειες.

Γύρω μας ένας παράλογος κόσμος, που αγωνιούμε να νοηματοδοτήσουμε , οι μικρές μας απελπισίες, που γελούν μέσα στα μούτρα μας, οι κωμικοτραγικές καθημερινότητες μας, που ζητούν επίμονα την προσοχή μας στραμμένη στα μικρά, ενώ η καρδιά μας ονειρεύεται τα μεγάλα. Ένας ταραγμένος, βιωμένος, ύπνος. Το παραμορφωτικό όριο ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη.

Επί σκηνής επτά γυναίκες, που εμπνέονται από τον άνθρωπο και μιλούν για τον άνθρωπο. Επτά καθημερινές αντι-ηρωίδες. Επτά ‘συμβολικά’ πλάσματα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Μια μουσική παράσταση-παζλ για την παν-ανθρώπινη αγωνία του νοήματος της ζωής, που βιώνεται ιδιωτικά, αλλά καθρεφτίζεται δημόσια.

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στην ζεστή και φιλόξενη ‘ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ’ (Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα) , στο πρώην ιστορικό στούντιο του Νίκου Παπάζογλου, που προσπαθεί να δώσει μια νέα πνοή πολιτιστικής ζωής στην Κ. Τούμπα. Η αίσθησης της γειτονιάς, που αποπνέει η περιοχή, η εγγύτητα που δημιουργεί με το κοινό μια μουσική σκηνή, καθώς και ο συνδυασμός της βραδινής εξόδου για ποτό, συνοδευόμενη από ένα πολυμορφικό θέαμα, ήταν από τους βασικούς λόγους της επιλογής του εν λόγω χώρου.

Συντελεστές παράστασης:

  • Κείμενο/ Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Λένα Πετροπούλου
  • Χορογραφίες/ Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
  • Οργάνωση παραγωγής/ Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Γαλλοπούλου
  • Επιμέλεια ήχου: Gilles Drag, Αλέξανδρος Ιωάννου
  • Σκηνικά / Κοστούμια: NOVAN
  • Φωτογραφίες / Teasers: Γιώργος Τουμανίδης
  • Παραγωγή: NOVAN Theatre Group 2022

Επί σκηνής: Γιούλη Πέτκου, Καρολίνα Ρήγα, Νατάσα Τσακιρίδου, Λένια Κοκκίνου, Τζένη Μόσχου, Φανή Αραμπατζίδου, Θέκλα Χατζηγεωργίου / Special guest: Ειρήνη Ρήγα

  • 21.00 – Ρaranauê

Ξεκινάει από Λευκό Πύργο και καταλήγει στις 22:00 στο φεστιβάλ για την έναρξη των συναυλιών της πρώτης μέρας του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ!

Η ομάδα κρουστών Paranauê ιδρύθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη, έχοντας ως πρότυπο τα Blocos Afros της Bahia και στόχο την εμβάθυνση και την διάδοση της Αφροβραζιλιάνικης μουσικής και ρυθμολογίας. Συνιδρυτής και μαέστρος της ομάδας είναι ο Edi Spaapen. Η ομάδα έχει πάρει μέρος σε πληθώρα παρουσιάσεων, σεμιναρίων, φεστιβάλ και εμφανίσεων για κοινωφελή σκοπό.

  • 22.00 – Persepolis από Κινηματογραφικές Ομάδες του ΑΠΘ
Διάρκεια:  96 λεπτά

Η εννιάχρονη Μάρτζι μεγαλώνει σε μια προοδευτική οικογένεια στην Τεχεράνη του ’78, την περίοδο της ανατροπής του Σάχη και του θρησκευτικού φανατισμού της ισλαμικής επανάστασης. Με το ξέσπασμα του πολέμου Ιράν-Ιράκ, οι γονείς της την στέλνουν για σπουδές στη Βιέννη. Θα επιστρέψει στην πατρίδα της ύστερα από χρόνια, για να καταλήξει τελικά στο Παρίσι το 1994. Μεταφορά του ομώνυμου best-seller κόμικ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1|7

  • 21.00 – Μουσική Παράσταση Αφήγησης Παραμυθιών 
Διάρκεια: 40 λεπτά

Αληθινές και ρυθμικές ιστορίες που μιλούν για την Αφρική. Ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο πάνω στη γη. Αφηγούνται με χρώματα ελεύθερα για το πριν που φτάνει ως το τώρα.

  • Αφήγηση/Συγγραφή Ιστοριών: Μαριάννα Γκουσδουβά
  • Μουσική/Κρουστά: Nick Tourbis

22.00 – Tangerine (2015) από Κινηματογραφικές Ομάδες ΑΠΘ

Διάρκεια: 88 λεπτά

Ο Sean Baker μέσα από την ταινία του, Tangerine, διευρύνει τη μυωπική προσέγγιση της συνήθους απεικόνισης της ζωής στο Λος Άντζελες, ανασύροντας μέσα από το περιθώριο, ένα κόσμο από ενδιαφέροντες ανθρώπους και αυθεντικές καταστάσεις.  Σε αυτό τον κόσμο το «κανονικό» ανατρέπεται, δημιουργώντας αμφιβολίες για το τι μπορεί τελικά να οριστεί ως κανονικό και τι όχι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2|7

Διάρκεια: 30 λεπτά

Ανακαλύψαμε τον κόσμο του Tango το 2007 και χορεύουμε μαζί απ’ το 2009. Ζούμε και διδάσκουμε στη Θεσσαλονίκη. Ταξιδεύουμε συμμετέχοντας σε χοροθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε συνεχώς ώστε να μεταδίδουμε πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν τους χορευτές να εκφράζονται ελεύθερα μέσω του χορού και της μουσικής.
Για εμάς το Tango είναι ένας τόπος επικοινωνίας, μια αίσθηση ανταλλαγής μέσα από έναν συνεχή μη λεκτικό διάλογο, μια επαναλαμβανόμενη δράση-αντίδραση. Είναι μια αγκαλιά συμπερίληψης του ίδιου, του διαφορετικού, του όλου.

  • 19.45 – ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Το τηλεπαιχνίδι, από τη Hex Theatre Group
Διάρκεια: 15-20 λεπτά

Συντελεστές παράστασης:

  • Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου
  • Δραματουργία: Η ομάδα
  • Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου
  • Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη
  • Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Τζιντζιός
  • Παραγωγή: Hex Theatre Group

Επί σκηνής: Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου

Θα προηγηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή των:

  • Βίλμα Μενίκη, σκηνοθέτρια-σεναριογράφος, καθηγήτρια και φεμινίστρια ακτιβιστρια
  • Τζίνα Παράσχου, οικονομολόγισσα, φεμινιστρια, συμμετέχουσα στην ομάδα “Κατίνα”

Το ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε στην πόλη από το 1985-1995. Κάποιες από εμάς συναντηθήκαμε 16 χρόνια μετά από τη τελευταία μας συνάντηση και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις. Το 2011, μετά προσωπικές απώλειες και σκοτεινά περάσματα, η σκηνοθέτιδα ένιωσε πολύ έντονη την ανάγκη να βρεθούμε οι γυναίκες που συμμετείχαμε στην Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών (1985-1995), οι Κατίνες, μεσήλικες σχεδόν. Ορίστηκε η συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, σε ένα ουζερί μίας πολύ καλής φίλης της ομάδας, στη Σάσσου. Συναντηθήκαμε με πολύ χαρά και μεγάλη αγωνία. Αγκαλιές, συγκίνηση, απορία, αμηχανία, τρακ, τρυφερότητα και νοσταλγία. Αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το ντοκιμαντέρ.

Αλλάξαμε εμείς οι ίδιες; Μας άλλαξε κάτι, σιωπήσαμε, πως πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια εκτός ομάδας; Υπάρχουν σημάδια, ίχνη στην ζωή μας από την συμμετοχή μας στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα; Ας πορευτούμε μαζί σε αυτό το ντοκιμαντέρ, να απολαύσουμε την διαδρομή της …Κατίνας!!

Συμμετέχουμε γυναίκες, μέλη και φίλες της ομάδας , οι οποίες συνεργαστήκαμε με διάφορους τρόπους. Ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας της ομάδας, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες και άρθρα της εποχής.

Διάρκεια: 135 λεπτά
  • 20.30 – Stand Up Comedy

ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΓΓΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ηλέκτρα ξεκίνησε την κωμωδία αλλά κανονικά θα έπρεπε να ξεκινησει την ψυχοθεραπεία. Μιλάει για θέματα από γυναικεία σκοπιά και ελλιπή ενέργεια για ζωή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΚΝΑΚΗ
Την 28η Οκτωβρίου είπαμε όλοι όχι, αλλά η Κατερίνα είπε το ΝΑΙ στην κωμωδία. Με καταγωγή από τη Λάρισα κάνει αστεία για την πόλη της,και όλα όσα έχει ζήσει σαν λαρισαία στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής τυρί το λόγο της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΛΗΣ
Ο Θανάσης Γκατζολης ξεκίνησε να κάνει σταντ-απ κόμεντι το 2016 με ένα στόχο: να ανέβει στη σκηνή και να πει αστεία. Και αυτό προσπαθεί να κάνει μέχρι σήμερα, και να σας πω και κάτι; Μια χαρά πάει. Τζάμπα με κορόιδευαν οι φίλοι μου και η πρώην μου η – τον κορόιδευαν εννοώ, τρίτο πρόσωπο, δεν το γράφω εγώ αυτό. Αυτός. Δεν το γράφει αυτός. Τα λέμε στις παραστάσεις!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
Ο Αλέξανδρος Μουρατιδης μένει στη Βέροια αλλά έχει μηδενίσει τις αποστάσεις και πετάγεται σχεδόν κάθε εβδομάδα για να κάνει stand up στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι στην Βεροια δεν τον αφήνουν

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΕΡΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε και κάποια στιγμή θα πεθάνει. Στο μεταξύ κάνει stand up για να θρέψει τον εγωισμό του. Ξεκίνησε το 2012 καθώς όταν δεν καταστραφηκε ο κόσμος, αποφάσισε να τον καταστρέψει αυτός.

ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Κοντός κωμικός από το 2019, δεν ήταν ότι έκανε stand up πιο παλιά και στις 1/1/2019 ξαφνικά κόντυνε. Απλά τότε άρχισε το stand-up. Είναι τόσο κοντός που τον ελεύθερο του χρόνο δουλεύει ως διακοσμητικός νάνος σε κήπους.

ΑΡΕΤΗ ΖΑΙΜΗ
Η Αρετή είναι ένα άτομο που υπάρχει. Αυτό το πολύ υπαρκτό άτομο ξεκίνησε το φθινόπωρο του ‘19 workshops του Μαιευτήριο Comedy Club. Και με το που ξεκίνησε να παίζει, έσκασε μια τυχαία πανδημία. Πολύ τυχαία. Καμία σχέση με αυτό το απόλυτα υπαρκτό άτομο. Δεν είναι αστεία, αλλά μη της το πείτε. Αν υπάρχει, ας είναι καλύτερα με τις αυταπάτες της.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΞΥΝΟΥΔΗΣ
Ο Ευριπίδης Οξυνουδης ξεκίνησε την κωμωδία το 2019… Όταν μου είπαν να γράψω κάτι για τον εαυτό μου για να υπάρχει στα Έβεντ που παίρνω μέρος δυσκολεύτηκα πολύ. Γιατί το “γράψε κάτι για τον εαυτό σου” είναι αρκετά αόριστο. Και οι αοριστιες γενικά δεν μου αρέσουν. Ειδικά όμως λατρεύω τις άοριστες σκέψεις… Φτιάχνουν καλα αστεία

Και τις 3 ημέρες:

  • Δρώμενα από την Ομάδα “Πρωταγωνιστές” & το Σύλλογο “ΑλλάΖΩ”, δίπλα στο χώρο τους
Διάρκεια:  30 λεπτά

ΑλλάΖΩ – Ο Σύλλογος Φίλων Ατόμων με αναπηρία “αλλάΖΩ” που δραστηριοποιείται παραπάνω από μία δεκαετία κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην περιοχή των Πεύκων, πραγματοποιεί συχνά δράσεις συμπερίληψης πάντα σε εθελοντική βάση, με τη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία και με στόχο τη διάχυση στην κοινότητα. Σκοπός του συλλόγου, είναι η καλύτερη ενημέρωση της κοινότητας για τα Άτομα με Αναπηρία, η επιτυχημένη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αλλά και η βελτίωση της ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών.

Πρωταγωνιστές – Οι πρωταγωνιστές είναι μια συμπεριληπτική ομάδα, που αποτελείται από ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και η κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, μέσα από διαφορετικές δράσεις.