Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2023

Ένα πλούσιο πολιτιστικό φεστιβάλ, γεμάτο χορό, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και θεατρικά δρώμενα, πλαισιώνει και φέτος τις πολιτικές συζητήσεις και τις μουσικές συναυλίες του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

[τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν (…) – για τη χωροταξία του φεστιβάλ, επισκεφτείτε τον χάρτη στην Αρχική]

ΠΕΜΠΤΗ 29|6

  • 19.00 – Βιβλιοπαρουσίαση: “I STILL LOVE H.E.R.” – Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ, του Κώστα Σαββόπουλου (ΧΠ)

Το βιβλίο του Κώστα Σαββόπουλου αποτελεί μια προσπάθεια να αναζητηθεί η βαθύτερη αιτία των πατριαρχικών και σεξιστικών στερεοτύπων που στοιχειώνουν την ραπ. Όχι από την οπτική ενός ειδικού, όχι από την οπτική ενός επιστήμονα, αλλά κυρίως από την οπτική ενός ανθρώπου που αγαπάει την ραπ μουσική και κουλτούρα γιατί μεγάλωσε με αυτήν.

  • 21.15 – Προβολή ηχητικού ντοκιμαντέρ – Concretes Fissures (ΧΠ)

Το Saint-Denis, βόρειο προάστιο του Παρισιού, έχει μετατραπεί σε τεράστιο εργοτάξιο, με συνεχείς και έντονους θορύβους να καταπίνουν ολόκληρη την περιοχή. Το Saint-Denis έχει επιλεχθεί για να στεγάσει το Ολυμπιακό Χωριό όταν θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Εξαιτίας αυτού, κάτοικοι της περιοχής εκδιώχθηκαν / μετατοπίστηκαν βίαια από τις κατοικίες τους για να χτιστούν τα νέα κτίρια. Το ηχητικό ντοκιμαντέρ Concrete Fissures εστιάζει στο πώς μπορεί να αλλάξει το ηχοτοπίο, αλλά και μια ολόκληρη περιοχή λόγω εξευγενισμού (gentrification). Μέσω συνεντεύξεων με ανθρώπους της γειτονιάς, εργάτες, ακτιβιστές κατά της διοργάνωσης των αγώνων και με τον εκπρόσωπο των εκδιωγμένων κατοίκων, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την αίγλη και τα φώτα των Ολυμπιακών αγώνων, που κάθε κράτος-διοργανωτής θέλει να κρύψει.

Συντελεστές: Νεφέλη Σάνη, Sohyeon Park

Διάρκεια: 20 λεπτά

  • 21.30 – Πορεία Κρουστών: Paranaue – Casa de Cultura Afro-Brasileira

Χορεύουμε στους ρυθμούς των Paranaue από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Πάρκο του Ξαρχάκου

Η ομάδα κρουστών Paranauê ιδρύθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη, έχοντας ως πρότυπο τα Blocos Afros της Bahia και στόχο την εμβάθυνση και την διάδοση της Αφροβραζιλιάνικης μουσικής και ρυθμολογίας. Συνιδρυτής και μαέστρος της ομάδας είναι ο Edi Spaapen. Η ομάδα έχει πάρει μέρος σε πληθώρα παρουσιάσεων, σεμιναρίων, φεστιβάλ και εμφανίσεων για κοινωφελή σκοπό.

Διάρκεια:  30 λεπτά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30|6

  • 19.00 – Βιβλιοπαρουσίαση: “Μονόκλινο σε μπουάτ” της Όλγας Στέφου [ΧΠ]

Η ζωή μιας γυναίκας από την κακοποιητική της σχέση και τον βιασμό της, ως το γραφείο της ψυχιάτρου. Η κατάθλιψη, τα χάπια, τα τραύματα που ανακάλυψε στην πορεία της θεραπείας και η διαπίστωση πως ήταν άρρωστη ολόκληρη τη ζωή της. Το βιβλίο μιλά ανοιχτά και χωρίς ταμπού τόσο για την κακοποίηση, όσο (και κυρίως) για την ψυχική υγεία. Εκδόσεις Agrafina

  • 20.00 – Θεατρική Παράσταση «Σπαράγματα» στο Βαρδάρι [Σα]

Τόποι και μνήμη, γράμματα ανθρώπων που χάθηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, μαρτυρίες ανθρώπων που επέστρεψαν σε μια πόλη στην οποία είχαν απομείνει μόνο σπαράγματα, σεφαραδίτικα νανουρίσματα και τραγούδια μπλέκονται σε ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο από τα μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τις πτυχές της ζωής των Θεσσαλονικιών Εβραίων και τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκειά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για μια σύνθεση κειμένων και μουσικών που χρησιμοποιούνται στην περιπατητική διαδρομή «Σπαράγματα» στο Βαρδάρι: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας. Τόσο η παράσταση όσο και η περιπατητική διαδρομή που την γέννησε, απορρέει από την πολύχρονη πετυχημένη συνεργασία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας με την dot2dot Κοιν.Σ.Επ., καθώς και την ενασχόληση των μελών της ομάδας με τη μελέτη της ιστορίας των άλλοτε κατεξοχήν εβραϊκών περιοχών του Ρεζή Βαρδάρ και του Βαρόνου Χιρς.

Τα κείμενα και οι μουσικές επιλέχθηκαν από την αρχαιολόγο-ξεναγό Βασιλική Καρτσιακλή

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Πολυζώνης

Διάρκεια: 45 λεπτά

Για πολλούς το tango θεωρείται ο χορός του πάθους. Για εμάς είναι ένας συνεχής διάλογος, μια αίσθηση ανταλλαγής, μια επαναλαμβανόμενη δράση- αντίδραση.

Είναι ένας τρόπος να επικοινωνείς μ’ έναν άλλον άνθρωπο χωρίς λέξεις, αλλά μέσα από την αγκαλιά και τη μουσική.

Είναι ένας χορός όπου το σώμα λειτουργεί ως μονάδα, αλλά και σε σχέση με ένα άλλο σώμα.

Είναι τρόπος και τόπος αυτοφροντίδας, συνάντησης και αποδοχής.

Είναι ένα μέρος που ταιριάζεις έτσι και αλλιώς ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μεγέθους.

Είναι μια αγκαλιά συμπερίληψης του ίδιου, του διαφορετικού, του όλου.

Η ομάδα μας, η ομάδα του Tango Adentro, είναι γεμάτη φίλους, μουσικές, χορό και αγκαλιές!

Υπεύθυνοι ομάδας: Δέσποινα Αμαραντίδου & Στέλιος Σταμπουλίδης

Συντελεστές: Μέλη της ομάδας tango Adentro.

Διάρκεια: 20 λεπτά

Το Studio Flamenco “Pellizco” – Thessaloniki λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 2009 με ιδρύτριες τις χορεύτριες- χορογράφους Νιόβη Μπένου και Φλώρα Τσουκαλά. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον ιδιαίτερο χορό της Ανδαλουσίας. Οι ενδιαφερόμενοι στα μαθήματα διδάσκονται χορογραφία – τεχνική, τους ρυθμούς του flamenco ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να κατανοούν τους κώδικες του χορού σε σχέση με τη μουσική του flamenco (αυτοσχεδιασμός) και να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις του studio (σεμινάρια, προβολές, fiestas flamencas, παραστάσεις) με στόχο την ουσιαστικότερη εξοικείωση με την τέχνη του flamenco. Στο κλείσιμο της χρονιάς, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε κάποιο θέατρο της πόλης με τη συνοδεία άριστων και έμπειρων μουσικών του flamenco.

Το flamenco ξεχωρίζει για τη ζωντάνια του, τη θεατρικότητά του και τον εκρηκτικό του χαρακτήρα όπου μουσική,τραγούδι και χορός συνυπάρχουν με έναν μοναδικό τρόπο! Σας προσκαλούμε να έρθετε να πάρετε μια πρώτη γεύση από τον ιδιαίτερο χορό της Ανδαλουσίας, το Flamenco! 

Χορογραφίες: Νιόβη Μπένου-Φλώρα Τσουκαλά

Χορεύουν οι μαθητές/τριες του Studio Flamenco Pellizco

Διάρκεια: 15 λεπτά

  • 21.15 – Προβολή ταινίας Uptight (1968), από το Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ [ΧΠ]

Μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Τανκ, ένας μεσήλικας άνεργος στο Κλίβελαντ του Οχάιο, βρίσκεται ανάμεσα σε αντικρουόμενες ιδεολογίες. Ενώ ο καλύτερός του φίλος Τζόνι ηγείται μιας ομάδας μαύρων επαναστατών που προετοιμάζονται για βίαιη φυλετική σύγκρουση, ο Τανκ υποστηρίζει τη μη βίαιη προσέγγιση του Κινγκ. Όταν ο Tank αρνείται να συμμετάσχει σε μια ληστεία, απορρίπτεται από την ομάδα, οδηγώντας τον σε μια αυτοκαταστροφική πορεία. Ωστόσο, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για εξιλέωση όταν ο Tank συναντά την Daisy, μια πληροφοριοδότρια της αστυνομίας, η οποία προσφέρεται να σβήσει μια ενοχοποιητική φωτογραφία του Tank με αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να εντοπίσει τον Johnny. Καθώς ο Τανκ αντιμετωπίζει προσωπικές δυσκολίες και τεταμένες σχέσεις, διχάζεται ανάμεσα στην αφοσίωση, την ενοχή και την επιβίωση. Τελικά, η ιστορία εξετάζει τις βαθιές επιπτώσεις της φυλής, της πίστης και των ατομικών επιλογών σε μια διχασμένη κοινωνία, καταλήγοντας σε μια τραγική και προκλητική εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Σκηνοθεσία: Jules Dassin

Διάρκεια:  104 λεπτά

  • 21.30 – Opening Drag Show | 02.00 – Closing Drag Show [Σδ]

Συντελεστές : McMorait, Riona, Veronica Dessula

Διάρκεια: 30 λεπτά (opening) & 60 λεπτά (closing)

ΣΑΒΒΑΤΟ 1|7

Διάρκεια: 15 λεπτά

Διάρκεια: 15 λεπτά
Διάρκεια: 15 λεπτά
  • 21.15 – Προβολή ταινίας Ντάνιελ ‘16 (2020), από το Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ [ΧΠ]

Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα, σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα… Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Διάρκεια: 101 λεπτά