Εκθέσεις 2023

Φωτογραφίζουμε τις περιοχές NATURA

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Κίνησης που θα πραγματοποιηθεί 29 – 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2023 στην Παραλία Θεσσαλονίκης, με έκθεση φωτογραφικού υλικού σχετικού με θέματα και ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με την ανάδειξη και την προστασία των περιοχών NATURA.

Επιμέλεια: Έλενα Γανδά και Γρηγόρης Μούτσιος

100memories: (Σ)τα βήματα των ανθρώπων || Ενας αιώνας αφίξεων και αναχωρήσεων

Για λίγες μέρες, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τα βήματά μας νοερά διασταυρώνονται με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα: των μουσουλμάνων που φεύγουν και των χριστιανών που έρχονται στα χρόνια της ανταλλαγής, των Εβραίων που εκδιώκονται, όσων έρχονται από την επαρχία και όσων φεύγουν για τη Γερμανία, όσων φτάνουν από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και όσων σήμερα συνεχίζουν να φτάνουν από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Ακολουθούμε τα βήματά τους που διασταυρώνονται μέσα από ιστορίες και τεκμήρια σε μικρές και συχνά αυτοσχέδιες κατοικίες, στην άτυπη και συνήθως αόρατη εργασία και στους  αγώνες για επιβίωση, τόσο ατομικούς όσο και συλλογικούς.Μέσα από αυτήν την εφήμερη έκθεση επιχειρούμε να αναδείξουμε μια «άλλη» ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Μιας πόλης που είναι μοναδική και ιδιαίτερη, όχι μόνο λόγω ενός μακραίωνου παρελθόντος, αλλά μιας πόλης που αντλεί τη μοναδικότητά της από τη διαρκή κίνηση, από τις αλλεπάλληλες  συναντήσεις διαφορετικών ιστοριών. Στα σταυροδρόμια της Άνω πόλης, στα σπίτια και στις ανηφόρες της ξετυλίγεται ένα μωσαϊκό βημάτων, βιωμάτων, μόχθου, φροντίδας, συναντήσεων και αποχαιρετισμών. Για λίγες μέρες, μια εφήμερη έκθεση και ένας ψηφιακός περίπατος, επιχειρούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη συνεχών αφίξεων και αναχωρήσεων, μια πόλη που αλλάζει διαρκώς μαζί με τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν.

Συντελεστές: Κυραμαργιού Ελένη, Λαφαζάνη Όλγα, Χρυσανθόπουλος Χρήστος (στον συντονισμό και σχεδιασμό ) // Κουμαρίδης Γιώργος, Καπετανάκη Ελίνα, Τσαβδάρογλου Χάρης (στην συλλογή του υλικού)

SOSε τα Δέντρα

Έκθεση φωτογραφίας του Δικτύου για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα