Συναυλίες Ανατολικής Σκηνής 2023

Παρακάτω παρουσιάζεται το πρόγραμμα της Ανατολικής Σκηνής του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (29-30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2023 στο πάρκο Ξαρχάκου) με τη σειρά που θα εμφανιστούν ανά ημέρα.

Το συμμετοχές κλείνουν σταδιακά και το πρόγραμμα θα τροποποιείται αναλόγως.

Πέμπτη 29|06

Την Πέμπτη λοιπόν, παρέα στην Ανατολική σκηνή θα μας κρατήσουν η Λαϊκή κομπανία της πόλης, οι Άγγελοι του Τσιτσάνη, οι Βούκινο και οι Ρουμπαγιάτ.

Η “Λαϊκή Κομπανία της πόλης “ είναι μια παρέα 5 ατόμων όπου τους ενώνει η αγάπη τους για το λαϊκό τραγούδι. Δε λένε τα ονόματα τους αφού δεν ειναι αυτό το σημαντικό πάρα μόνο ότι δύο μπουζούκια, μια κιθάρα, ένα μπάσο και οι φωνές τους ενώθηκαν για να γίνουν και αυτοί μέρος της αντιρατσιστικής γιορτής που στήνεται για άλλη μια φορά στο πάρκο Ξαρχάκου.

Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη είναι ένα γυναικείο ρεμπέτικο σχήμα. Αποτελείται από τρεις μουσικούς που παίζουν παραδοσιακά κρουστά, μπαγλαμά και κιθάρα. Η δωρική ενορχήστρωση έχει ηχοχρώμα που παραπέμπει στις πρώτες εκτελέσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, η προσέγγιση όμως έχει σύγχρονα στοιχεία και επιρροές από άλλα είδη μουσικής με χιούμορ και σεβασμό.

Οι Βούκινο είναι ένα μουσικό σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους ένωσε 4 χρόνια πριν και η φιλία τούς κράτησε μαζί μέχρι και σήμερα. Λαϊκοί και παραδοσιακοί ρυθμοί, ρεμπέτικες επιρροές αλλά και μια βαθιά αγάπη για το χίπ χόπ είναι η μουσική τους ταυτότητα, πάντα σε μια προσπάθεια να εκφραστούν ελεύθερα. Κατά τη διάρκεια της μουσικής τους διαδρομής, έχουν εμφανιστεί σε μικρά και μεγάλα μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, καθώς και σε φεστιβάλ. Μέλη συγκροτήματος: Γιάννης Μπουζούκης – Κιθάρα/φωνή, Λένα Καραγιαννίδου – Ακορντεόν, Γεωργία Χασιώτη – Φωνή, Γιώργος Τσαπράνης – Μπουζούκι/φωνή

Οι Ρουμπαγιάτ είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και από τότε έχει ενεργή παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης, μετρώντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Βασισμένοι στην πολυφωνία, οι Ρουμπαγιάτ επιχειρούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση σε τραγούδια του έντεχνου και του παραδοσιακού χώρου από πληθώρα περιοχών. Η παιχνιδιάρικη διάθεση του φλάουτου σε συνδυασμό με τις ενδιαφέρουσες αρμονίες από λαούτο ή κιθάρα, συνθέτουν, μαζί με τη δυναμική παρουσία παραδοσιακών και σύγχρονων κρουστών οργάνων, ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα. Τα live της μπάντας μετατρέπονται σε γλέντι είτε αυτά πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, είτε σε ανοιχτές πλατείες και χαρακτηρίζονται από πολλή ενέργεια, διάθεση και χορό!
Μέλη συγκροτήματος: Θανάσης Τσολάκης: κρουστά/φωνή, Γιάννης Τσιάτσος: κιθάρα/λαούτο/φωνή, Σταύρος Τσολάκης: φλάουτο/φλογέρες/φωνή

Παρασκευή 30|06

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ μαζί μας θα είναι η Sakaraka Orchestra, το Κλιμάκιο ΜΚ2 και η Ηπειρώτικη Ζυγιά.

Ο Florian Mikuta από τους Mode Plagal και ο Nicolae Tatulescu από τους Locomondo, συνεργάτες και φίλοι εδώ και πολλά χρόνια, αποφασιζουν να δημιουργήσουν ένα νέο πρωτότυπο συγκρότημα με διεθνή χαρακτήρα και τοπική σφραγίδα βαλκανικών ήχων, τη Sakaraka Orchestra. Με βαση την ελληνικη παραδοσιακη και ρεμπετικη μουσικη με χρωματα της τσιγγανικης παραδοσιακις. βαλκανικη μουσικη (Ρουμανια βουλγαρια,Σερβια) Ένα εναλλακτικό μουσικό σχήμα με επιρροές αλλα και επιδράσεις στη σύγχρονη μουσική σκηνή, που φλερτάρει με ηχους ηλεκτρονικούς (house, dub,techno, trance, dnb), Ska,Afro Beat, Rock , Jazz ,διασκευές και όχι μονο, πρωτότυποι ήχοι για χορό και τραγούδι! Sakaraka Orchestra αποτελείται από τους: Florian Mikuta – Keyboards ,programming ,sampling fx Nicolae Tatulescu – el bass ,vocals Elena Moudiri Chasiotou – vocals Stavros Patsikas – el guitar ,vocals Giorgos Bairamis – drums

Το Κλιμάκιο ΜΚ2 είναι ορχήστρα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής των Βαλκανίων.

Η Ηπειρώτικη ζυγιά είναι το συγκρότημα των Ηλία Σιδέρη (κλαρίνο) και αφοί Λώλη (Μάνθος τραγούδι) (Λεωνίδας ακορντεόν – κλώστης γυριστής). Στο λαούτο είναι ο Aπόστολος  Λιβογιάννης και το ντέφι ο Χρήστος Καπρινιώτης. Λίγο πολύ όλοι τους γενήθηκαν στην περιοχή Πωγωνίου την δεκαετία του 70 80. Τα χωριά τους μετά τον πόλεμο του 1940 αποδόθηκαν στην Αλβανία. Στα παιδικά τους χρόνια μεγάλωσαν σαν πληθυσμός μειονότητας, στην ενήλικη τους ζωή όπου μετά το άνοιγμα των συνόρων ήρθαν για εργασία στην Ελλάδα όπου και μένουν μόνιμα, λένε “πάλι μειονότητα είμαστε και εκεί ξένοι και εδώ ξένοι”.

Σάββατο 1|7

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα εμφανιστούν στην Ανατολική Σκηνή το Λαϊκόχορδο, η Banda Entopica και οι People of the Wind.

Το Λαϊκόχορδο είναι ένα μουσικό σχήμα που αναζητά και πειραματίζεται με αγαπημένους λαϊκούς ήχους. Στη σκηνή εμφανίζονται ο Γιώργος Κεδράς, κιθάρα και φωνή, ο Δημήτρης Μονεμβασίτης, μπουζούκι, η Αμαλία Σάνη, τσέλο και φωνή, η Ίρις Μολυβδά, ακορντεόν και ο Βασίλης Νένες, ούτι και Cumbus/τσουμπούς.

Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα την Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.