Παιδότοπος 2023

Πέμπτη 29|06

  • 19.00-20.00 – Ακροβατικά Παιχνίδια

Ένας διασκεδαστικός τρόπος όπου τα παιδιά θα εμπιστευτούν, θα συνεργαστούν και θα βασιστούν το ένα στο άλλο. Σκοπός της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους βγαίνοντας έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα, επικοινωνώντας σε ένα θετικό περιβάλλον. Συμμετέχοντας σε σωματικές δραστηριότητες, καθρεφτίζοντας το ένα το άλλο, τα παιδιά αναπτύσσουν συναισθήματα εμπάθειας, κατανόησης και σεβασμού προς την διαφορετικότητα.

Συντελεστές : Ελίνα Μελκονιάν

  • 19.00-20.00 – Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά – Workshop για γονείς με θέμα την έμφυλη διάσταση στο παιχνίδι

Έχουν τη δυνατότητα τα αγόρια να εξασκηθούν μέσα από τα παιχνίδια στην κουλτούρα της φροντίδας; 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η συζήτηση των επιπτώσεων που έχει στη συγκρότηση των έμφυλων ταυτοτήτων και των επαγγελματικών επιλογών των αγοριών η μη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων φροντίδας και ενσυναίσθησης από πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας της έμφυλης διχοτόμησης των παιχνιδιών. Επιπλέον, στόχος είναι η κατανόηση του πόσο σημαντικό είναι τα αγόρια να βιώνουν τις επιθυμίες τους να παίζουν με όλα τα παιχνίδια ως θεμιτές επιλογές, χωρίς να εισπράττουν ότι είναι ‘’αφύσικες’’ γιατί δεν ταιριάζουν με τις κυρίαρχες νόρμες περί ανδρισμού, ή χωρίς να εξαναγκάζονται να συμμορφωθούν, ή να υποφέρουν από τις άκαμπτες έμφυλες κατηγοριοποιήσεις.

Συντελεστές : Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ

Διάρκεια : 60 λεπτά
  • 20.00-21.00 – Κυνήγι χαμένου θησαυρού κατά του ρατσισμού από τον ΣΚΛΕ

Σκοπός: Μέσα από έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του ρατσισμούΗλικίες: 6-10 (ενδεικτικά)

Ένα κυνήγι θησαυρού διαφορετικό από ό,τι έχετε ποτέ φανταστεί. Στον τρομερό κόσμο των διακρίσεων, αναζητάμε τα μαγικά φίλτρα που μας κάνουν πιο δυνατ@. Μαζί με τους συμμάχους μας, ανοίγουμε τους χάρτες μας και γινόμαστε πειρατίνες της αλληλεγγύης για να ανακαλύψουμε τα σωστά μονοπάτια προς την νεράιδα της ισοτιμίας.  Όμως έχετε τα μάτια σας ανοιχτά! Το τέρας του ρατσισμού μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε!!!

Μετά το παιχνίδι ακολουθεί συζήτηση.

Συντελεστές : ΣΚΛΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας [Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος]

Διάρκεια: 60 λεπτά

Παρασκευή 30|06

  • 18.30-20.00 Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το παραμύθι “Στη χώρα των νάνων”

“Υπήρχε κάποτε ένα χωριό νάνων, που ήταν από την μια μεριά του ποταμού, ενώ από την άλλη μεριά και πάνω στο βουνό βρίσκονταν ένα άλλο χωριό, το χωριό των γιγάντων…δεν είχαν ανταμώσει ποτέ…ώσπου μια μέρα…”

Θεατρικό παιχνίδι, με αφορμή αυτή τη φορά ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που θα μας βάλει να σταθούμε απέναντι στο διαφορετικό. Θα το δούμε, θα το γνωρίσουμε, θα το φροντίσουμε και, στο τέλος, όχι μόνο δε θα το φοβόμαστε, αλλά και θα χορέψουμε μαζί του στην πιο τρελή γιορτή συμφιλίωσης. 

Μια ωραία διαδρομή στον μαγικό κόσμο του θεάτρου μέσα από παιχνίδια ρόλων, δημιουργικότητας και φαντασίας, με δημιουργούς και πρωταγωνιστές τα παιδιά και προορισμό το γέλιο, τη χαρά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. 

Συντελεστές : Αντωνοπούλου Κωνσταντίνα (ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγος)

Διάρκεια: 60′
  • 20.00-21.00 Θεατρικό Παιχνίδι “Με τον Ποταμό του Χρόνου” για παιδιά από 6-9 ετών.

Μια δημιουργική ώρα με θέμα τη Φύση, τα ζώα και τον τρόπο που άνθρωπος μαθαίνει γι’ αυτά.

Συντελεστές :  Σχεδιασμός και εμψύχωση: Dulcinea Compania

Επιμέλεια: Άννα-Μαρία Ιακώβου

Πρωτότυπη μουσική: Kώστας Χατζηγεωργίου

Διάρκεια:  60′
  • 18:30-20:30 – Face Painting

Η Ελένη Ταξίδου αναλαμβάνει το παιχνίδι της φαντασίας και μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους σε έναν μαγικό κόσμο, μεταμορφώνοντας τους στους αγαπημένους τους ήρωες. 

Συντελεστές: Ελένη Ταξίδου

Σάββατο 01|07

  • 18.00-19.00 – Ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων αλβανικής γλώσσας του Συλλόγου “Μητέρα Τερέζα”

Γιορτή ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων αλβανικής γλώσσας 2022-2023 για παιδιά που διοργανώνει ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών “Μητέρα Τερέζα”.

  • 19.00-21.00Παίζουμε με Πηλό και Φαντασία – Clay Play με τους Hehe

Με μεγάλους όγκους φυσικού πηλού – του οικουμενικού αυτού υλικού που μας ενώνει και μας επιτρέπει να δημιουργούμε έναν κόσμο όπως τον φανταζόμαστε – φτιάχνουμε παρέα μεγάλα, όμορφα και ασφαλή καράβια που τα υποδεχόμαστε με αγάπη και χαρά, καράβια που χωράνε όλους τους ανθρώπους! 

Συντελεστές: Hehe – Ελένη Οικονομίδου-Αναπτυξιακή ψυχολόγος, Έκτορας Γιαλαμάς-Κεραμίστας

Παράλληλες Δράσεις

Την Παρασκευή 30|06 και το Σάββατο 01|07 από τις 18:00 έως τις 21:00 στο χώρο πέριξ του Παιδότοπου θα μπορείτε να βρείτε τα αγαπημένα εδώ και χρόνια του φεστιβάλ “Παιχνίδια του Κόσμου” από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας