Παιδότοπος

Όπως εδώ και 25 χρόνια, έτσι και φέτος, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν ξεχνά τα μικρά του φιλαράκια. Φέρνει στο πάρκο Ξαρχάκου στοιχεία από τους πολιτισμούς του κόσμου, ανοίγει μάτια, ορίζοντες κι αυτιά σε μια προσπάθεια για ένα μέλλον δίχος ρατσισμό. Για το χώρο του παιδοτόπου, συμβουλευτείτε τον χάρτη στην αρχική σελίδα.

Πέμπτη 20|6

Ο πολυχώρος WE κατηφορίζει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ την Πέμπτη 20 Ιουνίου και φέρνει μαζί του πολύχρωμες κορύνες, μπαλάκια, κρίκους, κινέζικα πιάτα και μαντήλια! Ελάτε να παίξουμε παρέα και να γνωρίσουμε κάποια από τα κύρια στοιχεία του σύγχρονου τσίρκου

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρονών.

Διάρκεια: 60 λεπτά

«Παίζοντας με ή όχι χωρίς λόγια» 

Μέσα από παιχνίδια συμπερίληψης, λεκτικής ή μη επικοινωνίας και αφήγησης παραμυθιού με ηρωίδα ένα κορίτσι και έναν «απρόσμενο» φίλο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα με τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, με στόχο να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν. Διάθεση για παιχνίδι, φαντασία, γέλιο, θέληση να ακούσω τον Άλλο/Άλλη και να αισθανθώ ελεύθερα είναι τα υλικά του εργαστηρίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 5+. 

Εμψυχώτριες: Ειρήνη Ζώη (Θεατροπαιδαγωγός), Ειρήνη Μαρνά (Θεατροπαιδαγωγός), Αφροδίτη Ρίζου (Εκπαιδευτικός-Αφηγήτρια παραμυθιών).

Διάρκεια: 30 λεπτά

Παρασκευή 21|6

  • 19.00 Διαδραστική ανάγνωση του παραμυθιού με τίτλο “Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή” από την AMKE REVMA

Το παραμύθι μιλά για την πεταλούδα Ειρήνη που ξεκινά απο το τσαντίρι της και μέσω της γνώσης που της προσφέρει το σχολείο καταφέρνει και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Η Ειρήνη όσο μαθαίνει άλλο τόσο ομορφαίνουν και μεγαλώνουν τα φτερά της αλλά και το σπίτι της ακολουθώντας πιστά τη μαγική συνταγή “να ρωτάς κάθε μέρα…κάθε μέρα πιο πολύ”. Έτσι, μια μικρή πεταλούδα γίνεται μεγάλη και τρανή κι απο ένα τσαντίρι ξεκινά ένα φανταστικό ταξίδι σε όλη τη Γη, όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του παραμυθιού.
Κύριος στόχος του παραμυθιού είναι να προβάλλει έναν θετικό πρωταγωνιστικό ήρωα με τσιγγάνικη καταγωγή σε αντίθεση προς τις συνήθεις έως τώρα αρνητικές στερεοτυπικές εικόνες που προβάλλονται τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον λογοτεχνικό χώρο.
Οι αναπαραστάσεις των Τσιγγάνων στη λογοτεχνία, ακόμη κι όταν προβάλλουν συμπαθείς ήρωες στο κοινό, όπως λόγου χάρη η Τσιγγάνα Εσμεράλδα, συνδέονται με χαρακτηριστικά όπως η απατεωνιά και η παραβατική συμπεριφορά. Επίσης, πολύ διαδεδομένη είναι η ρομαντική απεικόνιση των Τσιγγάνων, είτε ως «εκτός συστήματος» ελεύθεροι περιπλανώμενοι, είτε ως παθιασμένοι εραστές αλλά και ως ανυπότακτες και ατίθασες μοιραίες γυναίκες όπως η κλασσική ηρωίδα Carmen.
Επομένως, λογοτεχνικά κείμενα γραμμένα σε απλό και κατανοητό λόγο, τα οποία προβάλλουν
διαφορετικές, θετικές εικόνες, έναντι των μονόπλευρων και γενικευμένων στερεοτύπων που αφορούν μια κοινωνική ομάδα, μπορούν να αποτελέσουν εκπαιδευτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σταδιακά στον μετασχηματισμό της σκέψης δασκάλων και μαθητών και εν τέλει στον απεγκλωβισμό από προκαταλήψεις και γενικευτικές τάσεις που εμποδίζουν την κοινωνική συνοχή και συνύπαρξη. Τέλος, απώτερος σκοπός της παρέμβασης είναι να διαδοθεί το μήνυμα πως η τσιγγάνικη καταγωγή δεν είναι εμπόδιο στην εκπαιδευτική επιτυχία και την εκπλήρωση των ονείρων ενός παιδιού, μια στρεβλή αντίληψη, η οποία ωστόσο συχνά φαίνεται να εσωτερικεύεται από τους μαθητές και να λειτουργεί ως τροχοπέδη ανέλιξης και προόδου.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ένα παραμύθι για την πίστη στα όνειρα…για το δικαίωμα όλων των παιδιών να ονειρεύονται.

Κι εμείς με το όνειρο του Γιόμο θα ταξιδέψουμε ως την Αφρική, θα τραγουδήσουμε, θα παίξουμε αφρικανικούς ρυθμούς με όργανα πολλά! Η μουσική, τα τραγούδια και τα όνειρα δεν ξέρουν από σύνορα, μονάχα μας ενώνουν.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σάββατο 22|6

  • 18.30 Capoeira

Χορός, πολεμική τέχνη και τρόπος ζωής! Εντυπωσιάζει με τη δύναμη και την ταχύτητα των αλμάτων, την ομορφιά των κινήσεων, την ένταση των τραγουδιών και τις ρυθμικές εναλλαγές. Η Capoeira είναι για όλους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά! To μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και κέφι!

Από τον εκπαιδευτή capoeira Σταμάτης Κράββαρης (Professor Malandro), απόφοιτο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ένα μαγικοζογκλερομουσικοθεατρικοπαιδαγωγικοχορευτικω­μικοτραγελαφικό υπερθέαμα με φιλανθρωπικό σκοπό: να πάνε κάτω τα φαρμάκια και να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!

Διάρκεια: 90 λεπτά

Παράλληλες δράσεις

Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιούνη θα υπάρχουν πέριξ του παιδότοπου τα “Παιχνίδια του Κόσμου” από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ).

Τα πλέον αγαπημένα ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια, προερχόμενα από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου και φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι μια καλή αφορμή να γνωριστούμε μικροί και μεγάλοι, να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε παρέα.