Μωβ Σημείο

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ επιδιώκουμε κάθε χρόνο να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για όλες και όλα μας.

Έτσι, κατα τη διάρκεια των 3 ημερών του Φεστιβάλ θα λειτουργεί το “Μωβ Σημείο”, το οποίο θα βρίσκεται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ.

Σεξιστικές, ομοτρανσφοβικές, ρατσιστικές, μισαναπηρικές, παραβιαστικές ή/και επιθετικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές. Εάν βιώσετε ή γίνεται μάρτυρας κάποιου περιστατικού, μπορείτε να απευθυνθείτε στο “Μωβ Σημείο”, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί οτιδήποτε συμβαίνει.

Καμία μόνη, κανένα μόνο!

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ μας δίνει και φέτος την ευκαιρία να ανταμώσουμε και να γιορτάσουμε όλες, όλα και όλοι μαζί. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου το κάθε άτομο μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να είναι ο εαυτός του, πάντοτε σεβόμενο την ελευθερία και την προσωπικότητα των υπολοίπων. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι κάποια άτομα είναι πιθανόν να εκμεταλλευτούν την καλή διάθεση και την πρόθεση για ελεύθερη έκφραση που υπάρχει στο φεστιβάλ και να προβούν σε παρενοχλητικές, παραβιαστικές ή/και επιθετικές συμπεριφορές, δημιουργήσαμε το “Μωβ Σημείο”.

Τι είναι το “Μωβ Σημείο”; Το σημείο όπου θα βρισκόμαστε άτομα από το Φεστιβάλ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η καθεμία θα νιώθει ασφαλής και ότι θα υπάρχει ένας χώρος ώστε να απευθυνθεί, εάν βιώσει κάτι που τη φέρει σε κίνδυνο ή/και σε άβολη θέση. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να απευθυνθείτε στο “Μωβ Σημείο”, αν προκύψει μια παρενοχλητική συμπεριφορά προς εσάς ή αν γίνετε μάρτυρας ενός περιστατικού παρενόχλησης. Το “Μωβ Σημείο” βρίσκεται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ.

Με τη δημιουργία του “Μωβ Σημείου” το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δηλώνει ξεκάθαρα την πολιτική μη ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση και σε οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας. Οποιαδήποτε πράξη γίνεται χωρίς τη συναίνεση και την έκδηλη επιθυμία όλων των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή, θεωρείται παρενοχλητική και δεν θα γίνεται ανεκτή. Γυναίκες και θηλυκότητες βιώνουν συχνά παρενοχλητικά περιστατικά ή/και σχόλια στην καθημερινότητα τους, ενώ δυστυχώς και η παραβίαση των ορίων τους αποτελεί συχνό φαινόμενο. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θέλουμε να είναι για όλες μας ένας ασφαλής χώρος, ώστε να είμαστε οι εαυτές μας χωρίς φόβο.

Είναι σημαντικό σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ να προσπαθούμε ενεργητικά να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για όλα και να υποστηρίζουμε άτομα που παρατηρούμε ότι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν αντιληφθούμε ότι κάποιο άτομο πιθανώς χρειάζεται τη βοήθεια μας, είναι πολύ σημαντικό να του κάνουμε την ερώτηση “Χρειάζεσαι βοήθεια;” και να μην το αγνοήσουμε. Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνουμε να μας μιλήσει για αυτό που βίωσε χωρίς πίεση, χωρίς επίκριση και στο βαθμό που το ίδιο το επιθυμεί. Επίσης, ενημερώνουμε το άτομο για την ύπαρξη του ¨Μωβ Σημείου” και του προτείνουμε να το συνοδεύσουμε ως εκεί.

Σε περίπτωση βίαιου περιστατικού απομακρύνουμε τους παραβιαστές, καλούμε σε βοήθεια τους οργανωτές του Φεστιβάλ και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι το άτομο που δέχτηκε την επίθεση είναι ασφαλές. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο θέλει να προβεί σε καταγγελία, δεσμευόμαστε να το υποστηρίξουμε, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι να καταγγείλεις κάτι που σε έχει τραυματίσει.

Το “Μωβ Σημείο” προσδοκούμε να αποτελέσει για όλες έναν ασφαλή χώρο και έναν έμπρακτο τρόπο διαχείρισης και παρέμβασης σε παραβιαστικά περιστατικά. Ελπίζουμε να αποτελέσει και ένα έναυσμα ευαισθητοποίησης σε ζητήματα έμφυλης βίας, ώστε να γίνει αντιληπτό τόσο το μέγεθος του προβλήματος στη ζωή γυναικών και θηλυκοτήτων, όσο και οι ορθοί/μη κακοποιητικοί τρόποι διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών.

Η συλλογικοποίησή μας και η ενδοκοινοτική φροντίδα που επιδεικνύουμε η μια στην άλλη, ας είναι το μέσο για την επούλωση των τραυμάτων μας. Ας είναι το μέσο για να αλλάξουμε τον κόσμο μαζί.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥΘΕΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ!