Η Ανατολική Σκηνή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ είναι έτοιμη και φέτος να μας ταξιδέψει σε νησιά του Αιγαίου, στα ρεμπέτικα στέκια και τη Σμύρνη του 1922. Τρία βράδια (ή και πρωινά) γλεντιού, όπου ο χορός και η εγγύτητα υπενθυμίζουν πως “όλες, όλοι και όλα θα ‘χουν μια πατρίδα όσο υπάρχει η Σαλονίκη”
Στην Ανατολική Σκηνή του 23ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2022 στο πάρκο Ξαρχάκου, ένατι ΧΑΝΘ – ακριβής τοποθεσία εντός του πάρκου στο χάρτη μας) θα εμφανιστούν ανά ημέρα:
Πέμπτη 30|06
- Ακούσματα Ανατολής
Παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου ένα μωσαϊκό λαών και θρησκειών δημιούργησαν έναν μοναδικό μουσικό πλούτο. Θα ακουστούν τραγούδια στα ελληνικά, στα τουρκικά και στα πομάκικα, καθώς, επίσης, και αραβικές μελωδίες.
Duygu Başkan – φωνή , Πανορμίτης Μπούμπας – λαούτο και φωνή, Δημήτρης Παναγούλιας – κρουστά, Γιώργος Ψάλτης – βιολί και φωνή
- Παραδοσιακό συγκρότημα των Γιάννη Δανίτσα και Παναγιώτη Τουρνά
Είμαστε μια παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Γιάννη Δανίτσα (κλαρίνο), Παναγιώτη Τουρνά (τραγούδι), Νίκο Σιδηρόπουλο (λαούτο), Σπύρο Τζάτζιο (κρουστά) και ασχολούμαστε με το δημοτικό τραγούδι.
Η μουσική, ανεξάρτητα από το γλωσσικό κώδικα και την πολιτισμική ταυτότητα του καθενός, αποτελεί μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ είναι μια γιορτή για την αποδοχή, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την συμπερίληψή για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και εμείς συμπορευόμαστε με τις ίδιες αξίες, τους ήχους και τα τραγούδια μας σε αυτό το “διαπολιτισμικό ταξίδι”.
Παρασκευή 01|07
- Next Door
«Η μουσική είναι ο συμπαντικός κώδικας που διέπει τα πάντα», όπως σημείωσε και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δεν την νοιάζουν τα ανθρώπινα. Αψηφά τη ράτσα, το χρώμα, το φύλο, την γλώσσα, τον χρόνο. Απλά κυριεύει, κατακτά, ξεγυμνώνει τις εφήμερες ζωές μας και αποκαλύπτει την αλήθεια. Είμαστε οι next door-οι μουσικοί της διπλανής πόρτας-και είναι τιμή μας να συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Να παντρέψουμε την μπλουζ και το swing με το βαλς και τους δρόμους του χιτζάζ, να ταξιδέψουμε, να θυμηθούμε να μοιραστούμε την αλήθεια. Την αλήθεια της μουσικής.
- Γλέντι με τη Βάσω Βασιλειάδου
Παίζουν οι μουσικοί: Ιάκωβος Μωϋσιάδης (λαούτο), Φίλιππος Φασούλας (κλαρίνο), Χρήστος Δανάς (βιολί), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο)
Με μεγάλη μας χαρά θα συμμετέχουμε στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα γίνει στην πόλη μας, με αφορμή τα όσα γίνονται και μας αφορούν έμμεσα και άμεσα. Η προσπάθεια της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας συντελεί και προτείνει λύσεις σε προβλήματα καθημερινά και μας δίνει δύναμη και κουράγιο ότι αυτός ο κόσμος δεν θα πάψει να έχει ενσυναίσθηση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και μας χρειάζεται. Η δική μας συμμετοχή θα προσπαθήσει να δώσει χαρά και χορό σε έναν χώρο που θα μπορέσει ο κόσμος να ενωθεί, να γνωριστεί και να δει όλους όσους πραγματικά αγωνίζονται για έναν πολιτισμό που δεν έχει σύνορα, που δεν έχει πρέπει που δεν έχει σηκωμένο το δάχτυλο κρίνοντας αυστηρά ό,τι δεν του μοιάζει.
Σάββατο 02|07
Στις 2/7 θα βρεθούμε στο 23ο Ατνιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είμαστε το Λιγνό Καλοκαιράκι και η συμμετοχή μας ειναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία πολιτικής και πολιτιστικής συνάντησης που δρά αλληλέγγυα όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας.
Οι Δρομολάγνοι είναι ένα 4μελές παραδοσιακό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Το συγκρότημα ξεκίνησε το 2018 τις εμφανίσεις του ως σχήμα δρόμου ενώ παράλληλα συμμετείχε σε φεστιβάλ και συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη και Χαλκιδική.
Η μουσική τους εμπνέεται από το παραδοσιακό τραγούδι από όλη την Ελλάδα το οποίο παρουσιάζουν επί σκηνής με το δικό τους μοναδικό ύφος.
Δισκογραφικά οι Δρομολάγνοι έχουν κυκλοφορήσει ένα single, ενώ στα σκαριά βρίσκεται το 2o.
Καμία σχέση με περσικά χαλιά! Ένας οδοντίατρος, ένας χημικός και ένας μουσικός!
Τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους αυτοί οι τρεις; Φαινομενικά καμία ή και πολλές…
Οι τρεις μουσικοί του δρόμου από το 2013, παίζουν, πειραματίζονται, διασκεδάζουν εαυτούς και αλλήλους, μαλώνουν και αγαπιούνται, σε δρόμους, σοκάκια και μπαράκια της πόλης.
Τι θα δεις και τι θα ακούσεις όμως σε ένα live των Ρουμπαγιάτ; Κέφι, ενέργεια, χορό και μπόλικο τραγούδι!
Το φλάουτο με τη συνοδεία του λαούτου ή της κιθάρας και φυσικά των διαφόρων παραδοσιακών κρουστών διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον μουσικό τρίο το οποίο ξεναγεί τους θαμώνες σε ένα ταξίδι που ξεκινά από αγαπημένα τραγούδια του εντέχνου χώρου και καταλήγει σε παραδοσιακούς σκοπούς της Θράκης, της Ηπείρου, της Κρήτης και πολλών ακόμα περιοχών!
Τσολάκης Σταύρος: φλάουτο, φλογέρες, φωνή, Τσιάτσος Γιάννης: λαούτο, κιθάρα, φωνή, Τσολάκης Θανάσης: κρουστά, φωνή