Κάτω τα χέρια από το Μενέλαο!

Κάτω τα χέρια από το Μενέλαο!

 

Σήμερα το πρωί, άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν το Μενέλαο Εξίογλου, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, του Στεκιού Μεταναστών και τόσων άλλων συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης μας. Η κατηγορία αφορούσε –ξανά- την άρνηση του Μενέλαου να καταταχτεί στο Στρατό. Ο Μενέλαος, μαζί με πολλούς άλλους αντιρρησίες συνείδησης, είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμά τους δημόσια, πολιτικά και ωραία, μιλώντας για την ανάγκη αντίστασης στην υποχρεωτική θητεία και γενικά στο Στρατό, σε αυτή τη μηχανή υποταγής, καταστολής και θανάτου.

Τη γενναία αυτή επιλογή τους την πληρώνουν με πολλαπλές διώξεις. Τους τελευταίους μόνο μήνες, έχουν συλληφθεί αντιρρησίες αγωνιστές όπως ο Μπάμπης Ακριβόπουλος και ο Νίκος Καρανίκας. Ο ίδιος ο Μενέλαος δικάστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 18 Δεκέμβρη του 2012, οπότε και καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλακή με αναστολή.

Χάρη σε ένα εκδικητικό νομικό ακροβατισμό όμως, το αδίκημα της «ανυποταξίας» θεωρείται διαρκές, οπότε ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να διώκεται ξανά και ξανά για το ίδιο «έγκλημα», ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε στρατοδίκη. Έτσι, ο Μενέλαος βρέθηκε ξανά με χειροπέδες σαν εγκληματίας, την ώρα μάλιστα που ξεκινούσε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του – ενώ μέχρι τώρα ποτέ όποτε του είχε ζητηθεί δεν είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί στην Αστυνομία.

Είμαστε σίγουροι όμως ότι διώξεις σαν αυτές δεν πρόκειται να φοβίσουν ανθρώπους που ξέρουν να χαρίζουν καθημερινά τη ζωή τους στον αγώνα για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Ο Μενέλαος έχει πρωταγωνιστήσει εδώ και χρόνια στα κινήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, στην πάλη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές και τις δολοφονίες, στα εγχειρήματα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης. Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη, να πάψει να είναι «ανυπότακτος» ή να αγαπήσει το στρατό. Και εμείς μαζί του, δεν πρόκειται ποτέ να τον αφήσουμε μόνο του.

 

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Μενέλαου Εξίογλου και την απόσυρση νέας κάθε κατηγορίας!

 

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης