ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.Μ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.Μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/12 ΣΤΙΣ 11.00
Προσυγκέντρωση 10.30 στην πλατεία Ελευθερίας (αφετηρία λεωφορείων 5 και 6)

Είναι γνωστό ότι – πέρα από το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο «νομιμοποίησής» μας - μία από τις διαδικασίες που αναπαράγει την κατάσταση ομηρίας (στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας) που βιώνουμε οι μετανάστες στην Ελλάδα, είναι και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των αδειών παραμονής. Το κράτος δεν εφαρμόζει ούτε τους νόμους που ψηφίζει.
Το πρόβλημα αυτό αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις ειδικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον Ν. 3386/2005 η περιφέρεια έπρεπε εντός λογικού χρονικού διαστήματος από την κατάθεση των δικαιολογητικών για έκδοση αδειών παραμονής να προβεί στην έκδοση των εν λόγω αδειών παραμονής. Η υποβολή των δικαιολογητικών άρχισε τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια παραμονής από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή υπάρχει καθυστέρηση ενός χρόνου (σημειωτέων ότι και στις άλλες περιφέρειες της χώρας υπάρχει ολιγόμηνη καθυστέρηση, ήδη όμως έχουν εκδοθεί οι περισσότερες άδειες διαμονής).
Ταυτόχρονα κατά το παρελθόν:
Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ομόφωνα είχε αποφασίσει και έκανε αναφορά στο συνήγορο του πολίτη κατά του κυρίου Σαριανίδη (υπεύθυνου της Περιφέρειας) λόγω του ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαγόρευε την είσοδο στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας σε αλλοδαπούς και δικηγόρους. Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξέταση των φακέλων των αλλοδαπών. Το καθεστώς αυτό άλλαξε έπειτα από παρέμβαση του συνηγόρου του πολίτη.
Έχουνε κατατεθεί πολλές αναφορές από μετανάστες και τους δικηγόρους τους προς το συνήγορο του πολίτη για τον ίδιο λόγο.
Δύο δικηγόροι Θεσσαλονίκης έχουνε ήδη καταθέσει μήνυση κατά του ιδίου διότι εγχειρίζονταν προς αυτούς ανύπαρκτοι αριθμοί πρωτοκόλλου (όταν κατέθεταν αιτήματα για να λάβουν γνώση για την πορεία της υπόθεσης κάποιου αλλοδαπού).
Επειδή η υπέρμετρη αυτή καθυστέρηση στην έκδοση αδειών παραμονής, μας κρατάει σε ομηρία εφόσον κατά το χρονικό διάστημα που περιμένουμε την άδεια παραμονής δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, να παντρευτούμε, να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος κλπ, ακόμα και να καταθέσουμε τα δικαιολογητικά για ανανέωση της (ληγμένης) άδειας που θα πάρουμε, αποφασίσαμε να :
1. Να υποβάλουμε μήνυση κατά των υπευθύνων.
2. Να αποκλείσουμε συμβολικά την Περιφέρεια ΚΜ
3. Να δημοσιοποιήσουμε τη δράση.
Στη δράση που στηρίζεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν η ομάδα νομικής στήριξης δικηγόρων, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ και άλλοι συνδικαλιστικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης.
Ζητάμε την στήριξη σας και την συμπαράσταση σε έναν αγώνα κοινωνικών διεκδικήσεων. Ελάτε όλοι την Τετάρτη 6/12 στην Περιφέρεια ΚΜ (Πρώτη στάση στην οδό Σοφούλη των λεωφορείων 5 και 6)! Προσυγκέντρωση 10.30 στην πλατεία Ελευθερίας (αφετηρία λεωφορείων)

Υ.Γ. Επειδή αυτές τις μέρες συζητείται και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πολύ σύντομα θα προωθηθεί προς ψήφιση, είναι προφανές ότι η όλη πρωτοβουλία αποκτά σημαντικότερες διαστάσεις παρέμβασης απέναντι στη συνολική μεταναστευτική πολιτική του κράτους.

Αποκλείουμε για μια ώρα αυτούς που μας αποκλείουν κάθε μέρα από τη ζωή μας

Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51 – emfoth@gmail.com - 6931 929349