Τι είναι το Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης

1. Τι είναι το Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης (ΦΜΘ);
Είναι μια ένωση μεταναστών στην οποία συμμετέχουν κοινότητες μεταναστών, σύλλογοι και άτομα. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 9ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (τέλη Ιουνίου 2006) ως μια ενωμένη φωνή των μεταναστών/ριων κατά του ρατσισμού της ξενοφοβίας και των διακρίσεων. Στην Αθήνα υπάρχει αντίστοιχα το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια.

2. Ποιες οργανώσεις-κοινότητες μεταναστών συμμετέχουν;
Στο ΦΜΘ συμμετέχουν οι περισσότερες οργανώσεις - κοινότητες μεταναστών της Θεσσαλονίκης. Η κάθε μια φυσικά με της δική της συμμετοχή. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό οργάνωσης τους. Συνοπτικά : Σύλλογος Ελληνοαλβανικής φιλίας «ΠΡΟΟΔΟΣ», κοινότητα Νιγηριανών, Σύλλογος Γεωργιανών, Σύλλογος Αλβανών Συγγραφέων «DRITA», Σύλλογος ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Σύλλογος «Μητέρα Τερέζα», Γυναίκες Μετανάστριες, Κοινότητα Σουδανών, Σύλλογος Αλβανών Θεσσαλονίκης, ομάδα Προσφύγων. Στο ΦΜΘ μετέχουν και άτομα από χώρες με μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα όπως Ιρακινοί, κάποιες χώρες της Αφρικής. Κάθε μετανάστης μπορεί να γίνει μέλος του ΦΜΘ.

3. Γιατί υπάρχει το φόρουμ αφού οι μετανάστες έχουν κοινότητες ;
Οι κοινότητες είναι αδύναμες από μόνες τους. Φυσικά μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά πχ στην εκμάθηση της γλώσσας ή πολιτισμού, αλλά όταν το πρόβλημα είναι η νομιμοποίηση ή τα δικαιώματα δεν μπορούν να καταφέρουν πολλά. Εκεί χρειάζεται μια μεγαλύτερη ομάδα, δηλαδή ένα φόρουμ ή δίκτυο μεταναστών.

4. Ποιος διοικεί το ΦΜΘ, έχει πρόεδρο ή διοικητικό συμβούλιο;
Καθώς θέλουμε ένα ανοιχτό φόρουμ όπου όλοι είμαστε ίσοι, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη για να εκλέξουμε κάποιους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν συζήτησης στην τακτική συνάντηση. Αυτό δεν αποκλείει να γίνουν εκλογές στο μέλλον για ανάδειξη εκπροσώπων.

5. Ποιες είναι οι δράσεις του ΦΜΘ μέχρι τώρα;
Προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις κοινότητες μεταναστών και όλους τους μετανάστες ώστε να συμμετέχουν στα κοινά.
Έχει ήδη διαμαρτυρηθεί και έχει υποβάλει προτάσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πραγματοποίησε μια επιτυχημένη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις άδεις παραμονής. Βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΠΚΜ και με δήμους ώστε να λήξει επιτέλους η κατάσταση ημιπαρανομίας.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών έχει υποβάλει προτάσεις για την τροποποίηση του 3386/05, παρότι η τελική τροποποίηση είναι μακριά από τις δικές μας προτάσεις.
Έχει ήδη διαμαρτυρηθεί και έχει υποβάλει προτάσεις στην κυβέρνηση και στα τελωνεία για την άσχημη κατάσταση στα τελωνεία με την Αλβανία.
Έχει οργανώσει πορείες, εκδηλώσεις και συμμετέχει ενεργά σε ότι αφορά θέματα μεταναστών στην πόλη.
Συμμετέχει στην οργάνωση του 10-ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

6. Έχει σύνθημα το ΦΜΘ;
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΡΑ!
ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ!

7. Από πού χρηματοδοτείται;
Οι εργασίες βασίζονται σε εθελοντική εργασία. Τα μόνα έξοδα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα είναι αυτά των αφισών – φωτοτυπιών. Μερικά έχουν καλυφθεί από συνεισφορές μελών και άλλα από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

8. Μπορώ να απευθυνθώ για κάποιο πρόβλημα ή ερώτηση στο ΦΜΘ;
Όλοι οι μετανάστες μπορούν. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του φόρουμ. Δίνεται προτεραιότητα σε προβλήματα που αφορούν τους περισσότερους. Στα νομικά προβλήματα δίνουμε τη γνώμη μας αλλά μέχρι τώρα υπάρχει αδυναμία πραγματικής νομικής στήριξης.

9. Θέλω να συμμετέχω και εγώ στο ΦΜΘ. Θέλω να βοηθήσω. Πώς γίνεται;
Ελάτε στις συναντήσεις και σίγουρα θα υπάρχει κάτι να κάνετε. Στείλτε email, πάρτε τηλέφωνο και θα σας δώσουμε τις πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

10. Μπορώ να κάνω κάτι τώρα;
Αν ποτέ, σε αδίκησαν τόσο, που αγανάκτησες και είπες από μέσα σου «κάτι πρέπει να κάνουμε!», τώρα είναι μια μικρή ευκαιρία να κάνεις κάτι μικρό. Βγάλε δυο φωτοτυπίες από αυτό το κείμενο και δώσε τες σε δύο γνωστούς σου μετανάστες.

11. Πότε γίνονται οι συναντήσεις και που;
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δύο εβδομάδες. Η ημέρα και ώρα αποφασίζονται στην προηγούμενη συνάντηση. Η διεύθυνση είναι Φιλίππου 51. Ανεβαίνοντας την πλατεία Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία βρίσκουμε την οδό Φιλίππου. Προχωρώντας 200 μέτρα δεξιά βρίσκουμε το νούμερο 51. Οι συναντήσεις γίνονται στον πρώτο όροφο.

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ 51 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
email – emfoth@gmail.com