Πάτρα, μια πόλη καρναβάλι. Από φέτος θα τη θυμόμαστε για ένα πογκρόμ;

e-mail campaign

Η Πάτρα είναι γνωστή για το λαμπρό καρναβάλι που διοργανώνει κάθε χρόνο, συγκεντρώνοντας πολλούς τουρίστες.

Εδώ και χρόνια, η Πάτρα είναι επίσης το λιμάνι όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες, ελπίζοντας να περάσουν προς τη Δύση.

Φέτος, ο Δήμος Πάτρας ανακοινώνει:
Το Πατρινό Καρναβάλι 2008 ανοίγει επίσημα την αυλαία των φετινών εκδηλώσεών του, με την έκθεση «Πάτρα-Μια Πόλη Καρναβάλι», μεταφέροντας την μαγεία του, το κέφι και την δημιουργικότητά του στην Αθήνα.

Πίσω από τις μάσκες της γιορτινής και πολιτισμένης πόλης της Πάτρας όμως, όλη αυτή τη περίοδο συστηματικά, οι τοπικές αρχές, τοπικά ΜΜΕ και «επιχειρηματικοί κύκλοι» πλέκουν το γαϊτανάκι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας εναντίον των παρίων της πόλης.

Και λίγο καιρό μετά, στα πλαίσια «του κεφιού, της μαγείας και της δημιουργικότητας», οι λιμενικοί μοιράζουν ανυπόγραφο προειδοποιητικό σημείωμα στους πρόσφυγες της Πάτρας, ακολουθούν 3 ημέρες συλλήψεων περίπου 200 προσφύγων γύρω από το λιμάνι, και η αστυνομία προχωράει στην "τελική λύση" της βίαιης έξωσης των εκατοντάδων προσφύγων απο τον αυτοσχέδιο καταυλισμό και της κατεδάφισης των παραγκών – βλέπετε κρίθηκε «αυθαίρετος». Απο την Τετάρτη 23/01, η αστυνομία περικυκλώνει τον καταυλισμό δίνοντας μόνο μια μικρή διορία στους πρόσφυγες να μαζέψουν τα πράγματά τους πριν οι μπουλντόζες να γκρεμίσουν τις καλύβες.
Και οι πρόσφυγες να πάνε που;

Οι πρόσφυγες της Πάτρας κατάγονται κυρίως απο το Αφγανιστάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχια και τελικά εγκλωβίζονται ανάμεσα στις σκληρές πολιτικές συνόρων της Ε.Ε.και στην αναλγησία της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα, ζώντας ως παρίες, χωρίς δικαιώματα, χωρίς στέγη ή σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με παράγκες στην Πάτρα.

Τουλάχιστον οι μισοί πρόσφυγες του καταυλισμού είναι ανήλικοι. Αλλά αυτά τα παιδιά δεν ταιριάζουν στο πατρινό καρναβάλι, δε φοράνε στολή παλιάτσου! Είναι τα παιδιά παρίες της Πάτρας, τα σκουπίδια που η πόλη της Πάτρας σκέφτηκε να καθαρίσει πριν το λαμπρό καρναβάλι.

Εμείς, σκεπτόμενοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, ξέρουμε ποιοι είναι οι θύτες και ποια τα θύματα. Δεν φταίνε οι πρόσφυγες που συνωστίζονται ανέλπιδα στο λιμάνι της Πάτρας. Φταίει η Ε.Ε που κλείνει τα σύνορά της και αρνείται την προστασία σε θύματα πολέμου και φτώχιας, που και η ίδια δημιουργεί με τη συμμετοχή της σε «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις, στο Αφγανιστάν και αλλού .
Φταίει η ελληνική κυβέρνηση που αρνείται τη χορήγηση ασύλου και την αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος στους πρόσφυγες, αφήνοντας τους σαν ξεχασμένα σκουπίδια.

Στέλνοντας αυτό το γράμμα, ζητάμε από την Πάτρα να γίνει πραγματικά μια πόλη του πολιτισμού, κι όχι μια πόλη εγκληματικής κοινωνικής καταστολής έναντι των πιο ευάλωτων ανθρώπων, των εύκολων θυμάτων.

Ζητάμε από τις τοπικές αρχές όσο και την κυβέρνηση να σταματήσει τον εκφοβισμό και τις συλλήψεις των προσφύγων, καθώς και την καταστολή στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ζητάμε προστασία για τους ανήλικους πρόσφυγες.

Ζητάμε άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες.

Ζητάμε από τους κάτοικους της Πάτρας να μη γίνουν συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που εκτυλίσσεται στο όνομα της χαράς και του λαμπρού καρναβαλιού. Για να συνεχίσει να θυμάται ο κόσμος την Πάτρα για το καρναβάλι της και όχι για το απάνθρωπο πογκρόμ των προσφύγων.

Ζητάμε από του κατοικους όλης της χώρας να αντισταθούν στις ξενοφοβικές και βάρβαρες λογικές των αρχών και να πιέσουν ώστε να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δικαιώματα προστασίας των προσφύγων.

Η προσφυγιά δεν είναι εγκλημα!

e-mail campaign

περισσότερες πληροφορίες