Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Δράσης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού (17/3)

ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ!

Δύο χρόνια από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η αναβαθμισμένη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τοπικών κυβερνήσεων εξοντώνει πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες με συστηματικό τρόπο, παρά τις υποκριτικές «ανθρωπιστικές» κορώνες που διατυπώνονται κατά καιρούς.

Η εν λόγω συμφωνία οδήγησε στο κλείσιμο του περάσματος του Αιγαίου, σπρώχνοντας τους μετακινούμενους πληθυσμούς σε πιο δύσκολα και θανατηφόρα μονοπάτια, χερσαία και θαλάσσια, που, όμως, όσο κι αν τρομάζουν, δεν μπορούν να σταματήσουν τη μετακίνηση των ανθρώπων.

H αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη γεννήσει τα τέρατά της. Πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες, έγκλειστοι στα hot spots, στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες σε άθλιους χώρουςπαλεύουν με το κρύο, την πείνα και την απόγνωση. Εκεί φιλτράρονται σε νόμιμους και «παράνομους» και περιμένουν την επικύρωση του διαχωρισμού από τις υπηρεσίες ασύλου, ελπίζοντας να μην απελαθούν στη γειτονική «ασφαλή» χώρα.

Στις συνθήκες αυτές, οι πρόσφυγες αντιστέκονται και βγάζουν κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης μέσα απ’ τους λασπότοπους της «ανθρωπιστικής» Ευρώπης. Στις 18/7/17 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν διαδήλωση στη Μόρια της Λέσβου αντιδρώντας στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους. Αργότερα, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση «σκούπα» συλλαμβάνοντας 35 άτομα αφρικάνικης καταγωγής. Εννέα μήνες μετά, τριάντα από τους συλληφθέντες παραμένουν προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους, που έχει οριστεί στις 20 Απρίλη. Απέναντι στον εγκλεισμό και την καταστολή, η συλλογική οργάνωση των αρνήσεων και των διεκδικήσεων των προσφύγων στα hot spots αποτελεί γι’ αυτούς μονόδρομο. Μονόδρομο, επίσης, αποτελεί και για το ανταγωνιστικό κίνημα η καταγγελία του ειδικού καθεστώτος κράτησης στα νησιά του Αιγαίου, η συγκρότηση σχέσεων αλληλεγγύης και η υποστήριξη σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο των αγώνων των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Στην ενδοχώρα, μπορούμε να πούμε ότι μόνο όσοι/ες έχουν μεταφερθεί προσωρινά από τα camps στον αστικό ιστό φαίνεται να έχουν μερική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα εμπόδια και οι αποκλεισμοί παραμένουν. Το παράδειγμα της εκπαίδευσης με τις ελάχιστες τάξεις υποδοχής, τις δυσκολίες εγγραφής κυρίως στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, και η έλλειψη μέριμνας για τα παιδιά άνω των 16 καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικού σχεδίου παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οι συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας του Μάρτη 2016 δεν αφορούν μόνο τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, αλλά και τις κοινωνίες υποδοχής. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στοχοποιεί τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες ως «εισβολείς» στο ευρωπαϊκό έδαφος -καθώς τους συνδέει με την τρομοκρατία, ταυτίζοντάς τους έτσι με την έννοια της απειλής. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο πολιτικό δόγμα «τάξη και ασφάλεια» στο δυτικό κόσμο και την μεγάλη ανεργία που γεννά η γενικευμένη οικονομική ύφεση, νομιμοποιούν το ρατσιστικό -ξενοφοβικό λόγο στις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τ’ ακροδεξιά και τα κυβερνώντα κόμματα συγκοινωνούντα δοχεία. Η επικίνδυνη αυτή πολιτική λειτουργεί καταλυτικά για την ενεργοποίηση ξενοφοβικών-ρατσιστικών ανακλαστικών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που με τη σειρά της αποτυπώνεται πλέον και με την εκλογική άνοδο ακροδεξιών ή ακόμη και ανοιχτά φασιστικών και νεοναζιστικών  κομμάτων σε ολοένα και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για ντόπιους και μετανάστες/στριες.

Στη χώρα μας μάλιστα, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ενισχύονται από τα εθνικιστικά παραληρήματα του τελευταίου καιρού με αφορμή την ονομασία της Μακεδονίας. Το «πατριωτικό καθήκον» συσπείρωσε ξανά ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική κοινωνία: τοπικούς κομματάρχες και βουλευτές, εταιρίες-χορηγούς, μισαλλόδοξους ιεράρχες, παραστρατιωτικές οργανώσεις και απόστρατους στρατηγούς, οπαδικούς στρατούς μεγαλοκαπιταλιστών ιδιοκτητών ΠΑΕ, ακροδεξιές οργανώσεις, με πρώτη τη ναζιστική συμμορία των υπόδικων δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Αυτοί οργάνωσαν τα συλλαλητήρια, κάποιοι από αυτούς μίλησαν στα μικρόφωνα, αυτοί έδωσαν τον τόνο, αυτοί φιλοδοξούν να εισπράξουν και τα πολιτικά οφέλη. Τα συλλαλητήρια νομιμοποιήσαν την παρουσία των ένοπλων ακροδεξιών συμμοριών στο δρόμο και προσέφεραν το χώρο για την αναβάθμιση της δράσης τους ακόμα και με εμπρηστικές και δολοφονικές επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, αλλά και σε αντιφασίστες φιλάθλους ποδοσφαιρικών ομάδων (Libertatia, ΕΚΧ Σχολείο, Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, Φαβέλα).

Στο αντιφασιστικό μέτωπο δεν πρέπει να ξεχνάμε της σημασία της πορείας της δίκης της Χρυσής Αυγής που αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη και μπαίνει στην τελική της. Δεν έχουμε αυταπάτες πως ο φασισμός και ο εθνικισμός μπορούν να ηττηθούν μόνο μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής θα κρίνει το μέλλον ενός από τους κρισιμότερους παράγοντες της φασιστικής απειλής στην Ελλάδα.  Επειδή ο φασισμός δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ κίνημα επαναστατικό, η εξουσία πρέπει να του δοθεί από την αστική τάξη, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, κάτι που μοιάζει δυσκολότερο με το στίγμα της εγκληματικής οργάνωσης.

Απέναντι στις αφηγήσεις της ακροδεξιάς που ορίζουν ως έσχατο κακό τη διαφορετικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο περιθώριο, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε το ιδεολογικό πεδίο της πάλης των τάξεων, να προτάξουμε την αλληλεγγύη ως όπλο των καταπιεσμένων και αδικημένων, να κάνουμε το δίκιο μας πράξη.

·         Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

·         Να κλείσουν τα camps - τα hotspots - τα κέντρα κράτησης, να διασφαλιστούν για όλους/ες αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση

·         Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.

·         Να σταματήσουν όλες οι διώξεις κατά των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αθώωση των 35 κατηγορούμενων για την εξέγερση στη Μόρια

·         Χαρτιά προσωρινής παραμονής για όσους/ες επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, χαρτιά μόνιμης παραμονής για όλους/ες όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα.

 

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ